Times Jumbo Cryptic Crossword 1370

I had an easier time with today’s puzzle, hence the rather early post. A couple of good clues and equally good solutions made it a pleasant puzzle to complete. You can find my completed grid below, along with explanations of my solutions where I have them.

If you have an oldish puzzle knocking about, then I have solutions for the previous twenty or so grids on my Just For Fun page.

My review of Best New Horror 3 is ongoing. It’s proving to be just as much of a monster as my review of book 2. You can jump into them on my Reviews page, if horror fiction is your thing.

And now, food. TTFN!

LP

Across clues

1. Mutton stew from heated container served in churches (10)

Answer: HOTCHPOTCH (i.e. “mutton stew”). Solution is HOT (i.e. “heated”) followed by POT (i.e. “container”) “served in” CH and CH (recognised abbreviations of “church”), like so: HOT-CH-(POT)-CH.

6. Failing in tense Irish leader meeting cricket side (12)

Answer: IMPERFECTION (i.e. “[a] failing”). Solution is IMPERFECT (i.e. “[a grammatical] tense” – unless you are an ardent grammarian you can forgive me for not giving two shits about providing an explanation) followed by I (i.e. “Irish leader”, i.e. the first letter of “Irish”) and ON (i.e. “cricket side” – also known as “leg side”).

14. Muscle that’s required on farm vehicle (9)

Answer: RETRACTOR (i.e. a “muscle” responsible for drawing in parts of the body). Solution is RE (i.e. “that’s required” I guess, but I can’t quite visualise how) followed by TRACTOR (i.e. “farm vehicle”).

15. Very cold, as eels may be, roughly speaking (5)

Answer: GELID. Solution satisfies “very cold” and “as eels may be, roughly speaking” i.e. a rough homophone of “jellied”.

16. Vanity of one replacing conductor finally in Prom? (7)

Answer: CONCEIT (i.e. “vanity”). Solution is CONCERT (i.e. “Prom”) with the R (i.e. “conductor finally”, i.e. the last letter of “conductor”) “replaced” by I (Roman numeral “one”).

17. Situation regarding barrister’s least successful action? (5,4,8)

Answer: WORST CASE SCENARIO. Solution satisfies both “situation” and “barrister’s least successful action”. One that made me smile when I clocked it.

18. Prepared to make money (5)

Answer: READY. Solution satisfies both “prepared” and “money” as in readies.

19. Catastrophic game in old America (7)

Answer: RUINOUS (i.e. “catastrophic”). Solution is RU (i.e. “game”, specifically Rugby Union) followed by IN then O (a recognised abbreviation of “old”) then US (i.e. “America”).

21. Incisive magazine once taken by youth leader (6)

Answer: PUNCHY (i.e. “incisive”). Solution is PUNCH (i.e. “magazine”) followed “by” Y (i.e. “youth leader”, i.e. the first letter of “youth”).

22. Nit-picker in Paris who the French resistance provided with books (8)

Answer: QUIBBLER (i.e. “nit-picker”). Solution is QUI (i.e. “in Paris who” – the French for “who” being “qui”), LE (i.e. “the French”, ditto “the” being “le”) and R (a recognised abbreviation of electrical “resistance”) “provided with” B and B (both ditto “books”), like so: QUI-(B-B)-LE-R.

24. Madcap result of strike at end of match? (7)

Answer: HOTHEAD (i.e. “madcap”). Solution satisfies both “madcap” and “result of strike at end of match”.

26. Time to abandon the human condition for ethical conduct (8)

Answer: MORALITY (i.e. “ethical conduct”). Solution is MORTALITY (i.e. “human condition”) with the first T removed (being a recognised abbreviation of “time”).

27. French island you ultimately aren’t going to (6)

Answer: USHANT (i.e. a “French island” with a population of 862. Hey, perhaps my postcode will be a solution in next week’s puzzle.) Solution is U (i.e. “you ultimately”, i.e. the last letter of “you”) followed by SHANT, a contraction of “shall not” (i.e. “aren’t going to”). One I thankfully got fairly quickly through the wordplay and a quick Google.

30. Itinerant agent returning, one sad to abandon husband (11)

Answer: PERIPATETIC (i.e. walking about, or “itinerant”). Solution is REP (a recognised abbreviation of “representative”, i.e. “agent”) reversed (indicated by “returning”) and then followed by I (Roman numeral “one”) and PATHETIC (i.e. “sad”) with the H (a recognised abbreviation of “husband”) removed, like so: PER-I-PATETIC.

32. Study of wrongdoing, or logic, in my broadcast (11)

Answer: CRIMINOLOGY (i.e. “study of wrongdoing”). “Broadcast” indicates anagram. Solution is an anagram of OR LOGIC IN MY.

33. Widespread longing to follow Republican in charge (3-8)

Answer: FAR-REACHING (i.e. “widespread”). Solution is ACHING (i.e. “longing [for]”) “following” FARE (i.e. a fee or “charge”) wrapped around R (a recognised abbreviation of “Republican”), like so: FAR(R)E-ACHING.

35. Edged forward with courage, like some dolphins (6-5)

Answer: BOTTLE-NOSED. Solution satisfies both “edged forward” – i.e. nosed [ahead] – “with courage” – i.e. bottle, and “like some dolphins”.

37. Continue to have part-time soldiers in control (6)

Answer: RETAIN – if a someone retains their championship then they “continue” to be the best. Solution is TA (i.e. “part-time soldiers”, specifically the Territorial Army) placed in REIN (i.e. “control”), like so: RE(TA)IN.

38. In Irish county, loon regularly belted farm animal (8)

Answer: GALLOWAY, a breed of large black hornless cattle (i.e. “farm animal”). Solution is GALWAY (i.e. “Irish county”) wrapped around or “belting” LO (i.e. “loon regularly”, i.e. every other letter of the word LOON), like so: GAL(LO)WAY.

39. Diplomacy originally improving Civil Service procedures (7)

Answer: TACTICS (i.e. “procedures”). Solution is TACT (i.e. “diplomacy”) followed by I (i.e. “originally improving”, i.e. the first letter of “improving”) and CS (short for “Civil Service”).

42. Ill-mannered urchin drunk in Dover from time to time (8)

Answer: IMPOLITE (i.e. “ill-mannered”). Solution is IMP (i.e. “urchin”) followed by LIT (i.e. “drunk”) placed “in” OE (i.e. “Dover from time to time”, i.e. regular letters of DOVER), like so: IMP-O(LIT)E.

44. Growth more than once of old college irrational (6)

Answer: POLYPI (i.e. “growth more than once” – a polypus is a tumour that grows on the mucous membrane (you sometimes hear of singers having to have them removed), and the plural of polypus is polypi). Solution is POLY (i.e. “old college”, i.e. a recognised short form of “polytechnic”) followed by PI (an “irrational” number, being a number that cannot be expressed as a fraction with integer numerator and denominator). A good clue this!

46. Blushing politician touring Borders? (7)

Answer: CRIMSON (i.e. “blushing”). Solution is CON (i.e. “politician”, specifically a recognised abbreviation of a member of the Conservative Party) “touring” RIMS (i.e. “borders”), like so: C(RIMS)ON.

48. Stabbing sword held by toughest occupant (5)

Answer: ESTOC (i.e. a short “stabbing sword”. Lovely.) “Held by” indicates the solution is hidden in the clue, like so: TOUGH(EST OC)CUPANT. Another one I got mercifully quickly through the wordplay and a quick dip into my Chambers.

49. Settle extortionate charge, using the beak as go-between? (3,7,3,4)

Answer: PAY THROUGH THE NOSE. Solution satisfies both “settle extortionate charge” and, within the context of the solution, “using the beak as go-between”. Another that made me smile when I got it.

51. Immortal Oriental bird beside a lake (7)

Answer: ETERNAL (i.e. “immortal”). Solution is E (a recognised abbreviation of “Eastern”, i.e. “Oriental”) followed by TERN (i.e. “bird”) then A and then L (a recognised abbreviation of “lake”).

52. Half a dozen mostly supreme sensations (5)

Answer: VIBES (i.e. “sensations”). Solution is VI (i.e. “half a dozen” in Roman numerals) followed by BES (i.e. “mostly supreme”, i.e. the word “best” with the last letter removed).

53. Remove bird dipping into cream (9)

Answer: ELIMINATE (i.e. “remove”). Solution is MINA (i.e. “bird”, a variant spelling of mynah) “dipping into” ELITE (i.e. “cream [of the crop]”), like so: ELI(MINA)TE.

54. Nab treasure finally seen drifting beneath the waves (12)

Answer: SUBTERRANEAN (I’d always considered this to mean “beneath the earth” – a typo perhaps?) Solution is an anagram (indicated by “drifting”) of NAB TREASURE followed by N (i.e. “finally seen”, i.e. the last letter of “seen”).

55. Harsh line adopted by a hospital department (10)

Answer: ASTRINGENT (i.e. “harsh”). Solution is STRING (i.e. “line”) “adopted by” A and ENT (i.e. “hospital department”, specifically Ear Nose and Throat), like so: A-(STRING)-ENT.

Down clues

1. Idolise offender initially imprisoned by female judge? (4-7)

Answer: HERO-WORSHIP (i.e. “idolise”). Solution is O (i.e. “offender initially”, i.e. the first letter of “offender”) “imprisoned by” HER WORSHIP (i.e. “female judge”), like so: HER(O)WORSHIP.

2. Expression of impatience over heartless college teacher (5)

Answer: TUTOR (i.e. “teacher”). Solution is TUT (i.e. “expression of impatience”) placed “over” (this being a down clue) OR (i.e. “heartless college”, i.e. the word “order” with the middle letters removed. There might be an actual college beginning with O and ending in R but I’m not aware of one).

3. Grieving Scottish football team – or English? (9)

Answer: HEARTSORE (i.e. “grieving”). Solution is HEARTS (i.e. “Scottish football team”, specifically Heart of Midlothian) followed by OR and then E (a recognised abbreviation of “English”).

4. Fugitives? The opposite to the spouse’s family, we hope! (7)

Answer: OUTLAWS (i.e. “fugitives”). Solution riffs on this being “the opposite” of in-laws (i.e. “the spouse’s family”).

5. Warning about right to increase distribution of booty (5-2)

Answer: CARVE-UP (i.e. “distribution of booty”). Solution is CAVE (an alternative meaning of this is to beware, i.e. “warning”) placed “about” R (a recognised abbreviation of “right”) and followed by UP (i.e. “increase”), like so: CA(R)VE-UP.

7. Habitually dejected, connecting fruit with abdominal pain, say? (11)

Answer: MELANCHOLIC (i.e. “habitually dejected”). “Say” indicates the solution is made up of homophones of “melon” (i.e. “fruit”) and “colic” (i.e. “abdominal pain”).

8. Last to invest, holding fourth of shares (6)

Answer: ENDURE (i.e. “[to] last”). Solution is ENDUE (i.e. “to invest”) “holding” R (i.e. “fourth of shares”, i.e. the fourth letter of “shares”), like so: ENDU(R)E.

9. Dogsbody’s feat in setting up of corporation (8)

Answer: FACTOTUM (i.e. “dogsbody”). Solution is ACT (i.e. “feat”) placed “in” OF reversed (indicated by “setting up”, this being a down clue) and then followed by TUM (an alternative meaning of “corporation” is a belly, especially a pot-belly – a new one on me, but I rather like it), like so: F(ACT)O-TUM.

10. Instrument graduate introduced to old Nicaraguan guerrillas, before long (13)

Answer: CONTRABASSOON (i.e. “instrument”). Solution is BA (i.e. “graduate”, specifically a Bachelor of Arts) “introduced to” CONTRAS (i.e. “old Nicaraguan guerrillas”) and followed by SOON (i.e. “before long”), like so: CONTRA(BA)S-SOON.

11. Face slipping in hostile part of glacier (7)

Answer: ICEFALL (i.e. “part of glacier”). Solution is an anagram (indicated by “slipping”) of FACE placed “in” ILL (i.e. “hostile”), like so: I(CEFA)LL.

12. Practical details in Kitty’s rhymes? (5-6)

Answer: NITTY-GRITTY (i.e. “practical details”). Solution riffs on how the words rhyme with Kitty. I wonder if she was a fan of 80s pop sensations, Scritti Politti.

13. Self-absorbed chap possessing energy and money (10)

Answer: EGOCENTRIC (i.e. “self-absorbed”). Solution is ERIC (i.e. “chap”) “possessing” GO (i.e. “energy”) and CENT (i.e. “money”), like so: E(GO-CENT)RIC.

20. Bury hamster, say, across river – and explain (9)

Answer: INTERPRET (i.e. “explain”). Solution is INTER (i.e. “bury”) followed by PET (i.e. “hamster, say”) placed “across” R (a recognised abbreviation of “river”), like so: INTER-P(R)ET.

23. Popularly a TV series, to be completely accurate (8)

Answer: STRICTLY. Solution satisfies “popularly a TV series” i.e. BBC’s Strictly Come Dancing, which is informally known as “Strictly”, and “to be completely accurate”, as in strictly speaking.

25. Do what Morse did, failing to get time for female (6)

Answer: DETECT (i.e. “do what [Inspector] Morse did”). Solution is DEFECT (i.e. “failing”) with the F (a recognised abbreviation of “female”) replaced by T (ditto “time”).

26. New laic term describing some psalm translations (8)

Answer: METRICAL, which describes a work that consists of verses (i.e. “describing some psalm translations”). “New” indicates anagram. Solution is an anagram of LAIC TERM.

28. Characteristic of auditorium requiring sound judgement (9)

Answer: ACOUSTICS. Solution satisfies “characteristic of auditorium” and “sound judgement”.

29. Little creature retired doctor allowed to go around island (6)

Answer: PIGLET (i.e. “little creature”). Solution is GP (i.e. “doctor”, specifically a General Practitioner) reversed (indicated by “retired”) and “going around” I (a recognised abbreviation of “island”), then followed by LET (i.e. “allowed”), like so: P(I)G-LET.

31. Relaxation of rules applying to linesmen? (6,7)

Answer: POETIC LICENCE. Solution satisfies the clue, with “linesmen” being a cryptic reference to poets.

33. Pardon woman brought up in smithy north of loch (11)

Answer: FORGIVENESS (i.e. “pardon”). Solution is VI (i.e. “woman”, short for Vivienne, I guess) reversed (indicated by “brought up”, this being a down clue) and placed in FORGE (i.e. “smithy”), which is then placed ahead of (i.e. “north of”, again this being a down clue) NESS (i.e. “loch”), like so: FORG(IV)E-NESS.

34. Nice people, even, may suffer such national prejudice (11)

Answer: GALLOPHOBIA, which is a dislike of the French (i.e. “national prejudice”). Solution riffs on how people of Nice, a city on the French Riviera, may also suffer this.

35. Doctor who used bay’s place of ill repute (10)

Answer: BAWDYHOUSE (i.e. “place of ill repute”). “Doctor” indicates anagram. Solution is an anagram of WHO USED BAY. The possessive ‘s is ignored.

36. Dig up French art treasures initially displaying impartiality (11)

Answer: DISINTEREST (i.e. “displaying impartiality”). Solution is DISINTER (i.e. “dig up”) followed by ES (i.e. “French art” – in this case “art” is ye olde for “is”, and the French for “is” is “es”) and T (i.e. “treasures initially”, i.e. the first letter of “treasures”).

40. Standard review by key writer ultimately upset no one (9)

Answer: CRITERION (i.e. “[a] standard”). Solution is CRIT (a recognised informal abbreviation of “criticism”, i.e. “review”) followed “by” E (i.e. “[musical] key”) then R (i.e. “writer ultimately”, i.e. the last letter of “writer”) then the reversal (indicated by “upset”) of NO and I (i.e. Roman numeral “one”), like so: CRIT-E-R-I-ON.

41. Dotty drawer’s son, one who takes alcohol regularly (8)

Answer: STIPPLER (i.e. “dotty drawer”, or a pointillist if you’d rather. #ShowingOff). Solution is S (a recognised abbreviation of “son”) followed by TIPPLER (i.e. “one who takes alcohol regularly”).

43. Paperback covering alternative source of flavouring, perhaps (7)

Answer: POTHERB (i.e. “source of flavouring, perhaps”). Solution is PB (a recognised abbreviation of “paperback”) “covering” OTHER (i.e. “alternative”), like so: P(OTHER)B.

45. French painter’s entry (7)

Answer: INGRESS (i.e. “entry”). Solution is Jean-Auguste-Dominique INGRES (i.e. “French painter”, and very good he was too. Check him out.) when considering the ‘s as possessive, i.e. INGRES’S.

46. Start of terrible row after accountant becomes more spiteful (7)

Answer: CATTIER (i.e. “more spiteful”). Solution is T (i.e. “start of terrible”, i.e. the first letter of “terrible”) and TIER (i.e. “row”) placed “after” CA (a recognised abbreviation for a Chartered “Accountant”), like so: CA-T-TIER.

47. Living in woods, son left vehicle outside rear of bothy (6)

Answer: SYLVAN (i.e. “living in woods”). Solution is S (a recognised abbreviation of “son” again), L (ditto “left”) and VAN (i.e. “vehicle”), placed “outside” of Y (i.e. “rear of bothy”, i.e. the last letter of “bothy”) like so: S-(Y)-L-VAN. I didn’t get this from the old Sylvanian Families range of toys. No, I was much too old for that kind of thing. And a bloke. (Looks to camera.)

50. Decorated knight on board leaving to make a speech (5)

Answer: ORATE (i.e. “to make a speech”). Solution is ORNATE (i.e. “decorated”) with the N (i.e. “knight on board”, i.e. a recognised abbreviation of “knight” used in chess) removed.

2 thoughts on “Times Jumbo Cryptic Crossword 1370

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.